6 Manfaat Akupunktur untuk Kulit Muka

Akupunktur terapi telah diketahui sejak lama dan merupakan bahagian penting dalam perubatan tradisional Cina. Terapi ini dilakukan dengan menyuntikkan jarum kecil ke titik-titik khas pada permukaan badan dengan kedalaman tertentu. Khusus di wajah, umumnya jarum dimasukkan ke dalam bahagian kepala, muka, dan leher. Terapi akupunktur boleh membawa banyak manfaat kepada tubuh.

Dengan menempel jarum di kulit dipercayai membantu aliran darah yang lancar, dan memulihkan keseimbangan tenaga dalam tubuh. Untuk penyakit tertentu seperti tekanan darah tinggi, rhinitis alahan, sakit muka, arthritis, dan sakit otot, amalan akupunktur bahkan terbukti berkesan secara saintifik.

Dari segi kecantikan, tusukan jarum dalam kulit juga dapat mencegah timbulnya penuaan pramatang dan menjaga kulit sihat. Untuk melakukannya biasanya tidak diperlukan masa yang panjang, hanya 30 minit setiap sesi terapi.

Di samping itu, apabila dilakukan dengan prosedur yang betul, akupunktur jarang menyebabkan kesan sampingan yang ketara. Tidak hairanlah ramai artis terkenal yang turut mengambil bahagian dalam akupunktur.

Berikut adalah beberapa manfaat akupunktur untuk kulit muka, antara lain:

  1. Melancarkan aliran darahPenyelidikan menunjukkan bahawa terapi akupunktur pada orang yang sihat dapat melancarkan aliran darah ke kulit dan otot. Apabila aliran darah lancar maka kulit akan mendapat cukup nutrien dan oksigen supaya tetap sihat.
  2. Mencerahkan kulit: Akupunktur boleh membantu menyembunyikan noda pada muka, mencegah wajah kelihatan kusam, dan menjaga kulit cerah.
  3. Simpan kulit dengan tegas: Terapi akupunktur telah ditunjukkan untuk mengekalkan keanjalan kulit. Ini berlaku kerana akupunktur mencetuskan pembentukan kolagen adalah penting untuk menjaga ketat kulit.
  4. Mencegah kemunculan kedutan garis: Akupunktur boleh melegakan otot muka untuk mencegah dan menyamarkan garis halus dan kedut di muka. Dengan cara itu, muka anda akan sentiasa kelihatan muda.
  5. Mencegah dan merawat jerawat: Ketidakseimbangan hormon di dalam badan boleh menyebabkan banyak kesan negatif. Untuk kulit muka, gangguan keseimbangan hormon, terutamanya semasa haid, boleh mengakibatkan jerawat. Akupunktur boleh membantu mengimbangi hormon dalam badan supaya masalah jerawat tidak menghantui anda setiap bulan.
  6. Meningkatkan kualiti tidur: Telah lama diketahui bahawa akupunktur dapat mengurangkan tekanan dan meningkatkan kualiti tidur. Pada orang yang mengalami insomnia, salah satu terapi yang disyorkan adalah akupunktur. Dengan melakukan akupunktur, anda akan mendapat tidur yang berkualiti dan pada keesokan harinya boleh bangun dengan lebih banyak semangat dan tentu saja kulit segar.


Tetapi perlu diingat bahawa anda perlu melakukannya dengan selamat. Di sini, anda mungkin berminat untuk melakukan akupunktur muka. Tetapi sebelum berbuat demikian, anda mesti mengetahui terma terapi akupunktur yang selamat. Menurut Institut Kesihatan Kebangsaan, akupunktur adalah selamat apabila dilakukan oleh kakitangan terlatih yang berpengalaman dengan menggunakan jarum steril. Jarum akupuntur harus steril dan hanya boleh digunakan untuk sekali digunakan.

Penggunaan jarum akupunktur yang tidak steril dan berkali-kali berpotensi menyebabkan banyak masalah kesihatan di kemudian hari. Banyak penyakit berjangkit boleh disebarkan menerusi penggunaan jarum, mulai dari ringan hingga teruk seperti hepatitis B dan HIV. Jadi, sebelum anda melakukan terapi akupuntur muka, pastikan dahulu keselamatan dan jarum anda benar-benar steril.

Leave a Reply

Share via
WordPress Lightbox Plugin
en_USEnglish
Send this to a friend